Čosika

Keď ani rastlinné neznamená zdravé

Jedlo môže byť liekom, ale aj jedom.

Oblasť stravovania je veľmi kontroverzná téma. Veľa odborníkov a stravovacích smerov majú odlišné názory. Myslím si, že ale vo väčšine sa zhodneme na tom, že zdraviu prospešné nie sú vysoko priemyselné spracované potraviny.

Sú to potraviny, ktoré prešli rôznymi technologickými procesmi, aby ich „obohatili“ o rôzne látky, vďaka ktorým sa úplne líšia od nespracovaných potravín a ich pôvodnej verzie. Netreba zabúdať na to, že nie všetkým výrobcom potravín ide o naše porosperujúce zdravie. Tvrdenie typu „ak by to bolo zdraviu škodlivé, tak by sa to nepredávalo“ TO NEPLATÍ.  Ako dieťa som si to totiž myslela 🙂

Vysoko spracovaným potravinám sa predlžuje trvanlivosť alebo vylepšuje chuť, pridávaním rôznych éčok a iných látok. V týchto potravinách sa často nachádza veľké množstvo pridaného cukru (napr. Glukózo-fruktózový sirup),tuku ( trans nenasýtených mastných kyselín – viac o tukoch si môžete prečítať TU ), arómy, sladidlá, konzervanty a ďalšie „mňami“ zložky.

Príkladom vysoko spracovaných potravín sú (patria tu aj vegánske produkty) – cukríky a čokoláda, hotové jedlá a polotovary, zmrzlina, malinovky a sladené nápoje, sladké pečivo, keksíky, čipsy, údeniny, mrazené hranolky, atď. Bol by to nekonečný zoznam. Na zdraví nám nepridávajú a ani nás nenasýtia. Okrem toho, majú nízku výživovú hodnotu.

Vegánska strava sa nerovná automaticky zdravá strava. Aj vegánsky sa stravujúci človek môže denne konzumovať potraviny, ktoré nie sú zdraviu prospešné ako napr. vysoko spracované potraviny. V minulosti, keď som na rastlinnú stravu prešla ja(viac o mne a mojom prechode na rastlinnú stravu sa dočítate TU), nebolo zďaleka toľko možnosti, ako je dnes. 

Ako sa v tom nestratiť ? Nič iné neostáva, ako čítať zloženie, obmedzovať vysoko spracované potraviny, aby netvorili hlavnú zložku vášho jedálnička a nakupovať, čo najviac čerstvých potravín.

Len vy rozhodujete o tom, čo si do svojho nákupného košíka vložíte.

Všetko sa začína práve tam 🙂

Aby ste si na rastlinnej strave pokryli všetky dôležité živiny, nepotrebujete konzumovať rastlinné syry a tomu podobné produkty. Je to, ale skvelá alternatíva syra/mäsa. Pre ľudí, ktorí si chcú raz za čas dať niečo tomu podobné, pretože sa toho vzdali nie kvôli chuti, ale kvôli etickým, zdravotným alebo iným dôvodom.

Čo vám môže rastlinná strava priniesť?

Dobre vyvážená rastlinná strava ma mnoho benefitov pre naše telo, napríklad aj zdravotných výhod.

Medzi tie patrí nižšie riziko:

Práve medzi najviac dlhoveké národy na svete, patria tie, ktoré majú nízky príjem živočíšnych tukov v strave.

Aká je plnohodnotná rastlinná strava?

Ideálny zdravý tanier:

Postupné zmeny v jedálničku sú trvácnejšie a lepšie pre vaše telo. A preto, ak túžite po zmene, nemusíte obmedziť naraz všetky potraviny, na ktoré ste zvyknutí, stačí ak začnete postupne.

Odporúčam zaradiť napríklad 3 rastlinné dni týždenne.

Vyberte si jedlo so zdravými tukmi, namiesto nasýtených tukov.

Obmedzte vysoko spracované jedlá, ak ich chcete jesť, tak v menších dávkach/ porciách.

Ak sa stravujete mimo domov, vyberajte si zdravšie menu, váš žalúdok vám za to určite poďakuje!:)

Sladké nápoje môžete nahradiť vodou alebo čajom.

V mojom pripravovanom eBooku zdarma nájdete postupné kroky, ako nahradiť živočíšne potraviny, ako zaradiť viac rastlinných potravín do vášho jedálnička, a ako na to, aby vaša strava bola vyvážená a plnohodnotná.

Teším sa, že vám na vašej ceste môžem pomáhať. 

                  Vaša Čosika 🙂                          

1 názor na “Keď ani rastlinné neznamená zdravé”

  1. Pingback: Tuky-ako sa v nich vyznať? - Čosika

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *